Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2009 17:43 - Размисли за Ислям и някои американски филми
Автор: irshad Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2510 Коментари: 3 Гласове:
1



Скоро в серия на "До живот" ставаше дума за престъпления срещиу иранци, живеещи в щатите и в управлението бяха дошли майката и сестрата на отвлечено иранско момче. В момент от филма ги дадоха как правят молитвата си, там, насред управлението. Не само че никой не стоеше да ги гледа или да каже нещо (което си е чиста дискриминация), но в същност създателите на филма явно с охота показаха, че и на цяла 1/4 част от света, както са мюсюлманите, се случват някакви неща. И в крайна сметка всички живеят заедно и трябва да проявяват разбиране и търпимост, а не само да декларират разни позиции. Което  си е чста проба многословие.
 
Преди тази серия, в друг американски сериал  Престъпни намерения - серия имаше за предполагаем удар на терористична организация от мюсюлмани. По-точно изпозлуваха така популярната дума напоследък - ислямисти. Само че аз не обичам тази дума, а и тя няма конкретно значение, затова не я използувам. Та - част от екипа замина при предполагаемия водач на групировката, за да го разпита, но човека винаги предугаждаше какво искат от него и до момента дори не се знаеше името му. Шефа на екипа започна общуването с този човек и голяма част от разговорите бяха за Ислям и за Корана - тъй като мюсюлманина правеше всичко от вяра и трябваше да се започне от основите на вярата му.

Може би е глупаво човек да казва, че е научил нещо от филм...Само че според мен едни от най-добрите филми в същност са онези, които ни карат да се замислим или да осъзнаем нещо. Аз, която изучавам ислям от 5 години, преди седмица чак след една от горние серии, осъзнах ИСТИНСКАТА позиция и разликата между тероризъм и военен джихад. Знаех преди, че избиването на невинни, невоенни хора, си е чиста проба теоризъм. Но не знаех принципното раграничение. Но ги осъзнах с помощта на обикновена серия от щатски сериал...Щатски. Дето си мисли, че американците...не знам какво си. Да, но горното, което споменах за сериите, беше от американски сериал.
Спомням си и може би (скоро) няма да забравя това, което шефа на екипа каза на терориста - "Направихте Исляма извинение за тероризма".
Хубаво ми беше, когато осъзнах, че актьорските реплики от филмите бяха правилно подбрани, със знание, а не просто думи. Мисълта ми е, че много хора говорят за ислям, но си личи че са лаици. И е обидно. Защото все пак всеки четвърти е мюсюлманин. Не може да се иска от мюсюлманин да познава това, което (в същност) църквата е създала от донесеното от Христос, а останалите да говорят без знание за една доста разпространена религия.

Спомням си времето, когато се забрадих, хората в Бг, които ме познаваха от преди, бяха поизненадани от външния ми вид. Да не говорим за непознатите, срещаните по улиците. Те все гледат по-различните от тях по улиците. (Чудно кога най-после ще привикнат с различията и ше спрат да зяпат). Приели Ислам от Бг, когато отидеха в САЩ изповядваха религията си спокойно, защото там ги приемаха нормално и дори за тях беше нормално да избереш САЩ религията си или да се забрадиш.
В същност се оказа, че в Англия също лесно изповядват религията, както и в Испания, в Германия, в Швеция, в Холандия. Другите ми познати са в арабски страни - там май е по-сложно...Да се чуди човек.


Тагове:   молитва,   филм,   САЩ,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Allahu Akbar!
04.12.2009 22:56
Allahu Akbar!
цитирай
2. анонимен - sigasen sim
06.01.2010 23:26
tova za koeto pishesh e taka-nqma obace zashto dase zablujdavame kato cqlo sveta ili po specialno nemuslumanskite strani mrazat islama,i daje moga da kaja cese strahuvat ot islama-terorizma obace e mnogo udoben predtekst za tova da izbivash milioni hora nevini
цитирай
3. анонимен - така е
30.03.2010 10:29
Много правилно сте отбелязали, че изповядването на друга религия от официалната е много по-лесно на повечето места отколкото в българия. Дори в страни от арабския свят не е трдно да си християнин например. Тук обаче има ълъг път за извървяване...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382842
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930