Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382054 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от Юни, 2009 г.
2  >  >>

За незабавно разпространение
30
юни 2009

ИЗРАЕЛ
атакува ЗАКОННО ПЛАВАЩО КОРАБЧЕ; АРЕСТУВА АКТИВИСТИ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА; КОНФИСКУВА ЛЕКАРСТВА, ИГРАЧКИ И МАСЛИНОВИ ДЪРВЕТА

За повече информация:
Greta Berlin (
английски)
тел: +357 99 081 767 / friends@freegaza.org

Caoimhe Butterly (
арабски/английски/испански):
тел: +357 99 077 820 / sahara78@hotmail.co.uk
www.FreeGaza.org

[23
мили от брега на Газа, 15:30pm]

Днес Израелските окупационни сили атакуваха и превзеха корабчето на Free Gaza Movement - SPIRIT OF HUMANITY, похищавайки 21 активисти за човешки права от 11 държави, сред които е Нобеловия лауреат Мейред Магуайър и бивш щатски конгресмен Синтия МакКинли (Синтия МакКинли вижте по-долу списъка на пътниците). Екипажа и пътниците са били насилствено вкарани в Израел.

Това е скандално насилие над международните право и срещу нас. Нашата лодка не беше в Израелски води, а ние сме на мисия за човешките права в Газа», каза Синтия МакКинли, бивш конгресмен и кандидат за президент на САЩ. “Президент Обама трябва да каже на Израел да допуснат хуманитарни и строителни материали, а това в същност се опитвахме ние да направим. Искаме международната общност да поиска нашето освобождаване, за да можем да продължим пътуването си".

Според съобщение на Международния Комитет на Червения Кръст, разпространено вчера, Палестинцие, живеещи в Газа, са «обхванати от отчаяние»:
«Хиляди Газанци, чиито домове бяха разрушени по-рано тази година по време на
 Израелското декемврийско/януарско клане, са все още без подслон  независимо от дарените почти $4.5 милиарда помощи, Изр отказва да позволи цимент и други строителни материали да се вкарат в Газа. Рапорта отбелязва също, че болниците изнемогват да поемат нуждите на пациентите, заради  непозволяването на медицински материали от Израел за Газа."

«Помощта, която носим, е символ на надеждата за хората от Газа, надежда, че морския път е отворен за тях и те могат да превозят техни собствени материали, за да ремотират училищата, болниците и хилядите домове, разрушени по време на яростната оловна атака. Нашата мисия е жест към хората на Газа, за да им покажем, че те не са сами», каза пътник – носител на Нобелова награда за нейната работа в Северна Ирлдандия, Мейрид Магуакар (Mairead Maguire).

Точно преди отвличането им от Израел, Huwaida Arraf, Free Gaza Movement председателстваща и делегат съкоординатор на това пътуване, каза: «Абсолютно никой не може и да си помисли, че нашето малко корабче представлява заплаха за Израел. Носим медицински и строителни материали, както и детски играчки. Пътниците включват Нобелови лауреати и бивш конгресмен от щатския Конгерс. Лодката беше претърсена и осигурена от Кипърските власти преди да напусне пристанището и ние няма да навлизаме в Израелски води».

Арраф продължава: «Израелското съзнателно и умишлено нападение на нашата невъоръжена лодка е ясно нарушение на международното право и настояваме нашето незабавното и безусловно освобождаване».  

 

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ!


КОНТАКТ с Израелския министър на Правосъдието

тел: +972 2646 6666 или +972 2646 6340
факс: +972 2646 6357

КОНТАКТ с Израелския министър на външните работи:
тел: +972 2530 3111
факс: +972 2530 3367

КОНТАКТ с  Mark Regev в кабинета на министър-председателяt:
тел: +972 5 0620 3264 or +972 2670 5354
mark.regev@it.pmo.gov.il

КОНТАНТ с Международния Комитет на Червеняи кръст за искане на тяхната помощ за установяване на положението на отвлечените активисти за човешки права и помощ за незабавното им освобождаване им!

Червен кръст Израел
тел: +972 3524 5286
факс: +972 3527 0370
тел_aviv.тел@icrc.org

Червен кръст Швейцария:
тел: +41 22 730 3443
факс: +41 22 734 8280

Червен кръст САЩ:
тел: +1 212 599 6021
факс: +1 212 599 6009

###


Отвлечените пътници на Spirit of Humanity, са:

Khalad Abdelkader, Bahrain

Халед е инженер, представител на Ислямска Благотворителна Организация в Бахрейн

Othman Abufalah, Jordan

Отман е световно известен журналист на al-Jazeera TV.

Khaled Al-Shenoo, Bahrain

Халед е лектор в Университета на Бахрейн

Mansour Al-Abi, Yemen

Мансур е кинооператор на Al-Jazeera TV.

Fatima Al-Attawi, Bahrain

Фатима е работник по време на бедствия и общински актвист от Бахрейн


Juhaina Alqaed, Bahrain

Джубейна е журналист & защитник на правата на човека

Huwaida Arraf, US

Хуайда е съветник във Free Gaza Movement и делегат съкоординатор на това пътуване

Ishmahil Blagrove, UK

Исмаил е журналист, роден в Ямайка, прави документални филми и създава Rice & Peas film production company. Неговия документални филми фокус ират върху международните нарушения на социалното право.

Kaltham Ghloom, Bahrain

Калтам е общински активист..

Derek Graham, Ireland

Дерек е електротехник, Free Gaza организатор.

Alex Harrison, UK

Алекс е съмишленик от Великобритания. Тя пътува до Газа за продължителен мониторинг на човешките права

Denis Healey, UK

Денис е капитана на Spirit of Humanity. Това е неговото пето плаване до Газа.

Fathi Jaouadi, UK

Фати е британски журналист и организатор във Free Gaza, съкоординатор на това плаване.

Mairead Maguire, Ireland

Мейрид е Нобелов лауреат и признат мирен активист


Lubna Masarwa, Palestine/Израел

Любна е Палестински активист за човешки праава и организатор във Free Gaza


Theresa McDermott, Scotland

Тереза е общински съветник от Шотландия.
Тя пътува до Газа за продължителен мониторинг на човешките права

Синтия МакКинли, US

Синтия МакКинли е открит адвокат за човешки права и въпроси, свързани със социалното право, бивш щатски конгресмен и кандидат-президент.

Adnan Mormesh, UK

Аднан е съмишленик от Великобритания, пътува до Газа за продължителен мониторинг на човешките права


Adam Qvist, Denmark

Адам е съмишленик от Дания, пътува до Газа за продължителен мониторинг на човешките права

Adam Shapiro, US

Адам е американски документален филмов режисьор, защитник на човешките права


Kathy Sheetz, US

Кати е медицинска сестра и филмов режисьор, пътува до Газа за продължителен мониторинг на човешките права
###

 

Категория: Политика
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове: 0
Декларация за равноправие и повеля за недискриминация спрямо жената (1945-1979)

Още със създаването на ООН беше признат принципа на равнопоставеността между половете (Увод и член 1.3 на Хартата на ООН: държавите се задължават да зачитат равноправието между мъжа и жената). Принципа на недискриминацията, включително и на основание на половата принадлежност, беше заложен още в Общата декларация на човешките права от 1948 година.

Реалната ситуация за жените в света обаче изглеждаше по съвсем друг начин. На този факт дълго време в институциите на ООН, занимаващи се с правата на човека, почти не се обръщаше внимание. Правата на жените в рамките на институциите на ООН бяха тема на работа на извънредни комисии ("Женски комисии"), чиито предложения не бяха прилагани по достатъчно задоволителен начин; наличните договори на ООН не променяха действителното положение на жените. Специфичните за пола нарушения на правата на човека не бяха отделно разглеждани. Цялостното подценяване на темата за правата на жените в апарата на ООН беше повод за това, през 1972 година "женската комисия" да отправи предложение до Общото събрание на ООН: 1975 година да бъде обявена за международна година на жената и да се активира дейността в сферата на правата на жените.


Практическото прилагане на правата на жените (от 1975)

Международната година на жената 1975, последвалата декада на жената от 1976 до 1985 и три световни конференции на жените на ООН, които се състояха по време на декадата под мотото "равноправие, развитие и мир", маркират една преломна точка. Предизвика се активна работа по проблемите на жените в рамките на ООН.

Споразумението за премахване на всякаква форма на дискриминация спрямо жената

Приетото през декември 1979 година от Общото събрание споразумение беше важна стъпка за признаването на правата на жените като част от концепцията за правата на човека. Тя обобщаваше от една страна вече съществуващите определения за защита и недискриминация. Освен това включваше и отговорността на договорните страни за нарушенията на правата на недържавни актьори.

image
Към текста на споразумението

Това представлява голям напредък, тъй като дискриминацията и нарушенията на правата на жените в повечето случаи не произтичат от страна на държавата, а се случват в личната сферата. Важна е конкретната програма на действие, която задължава договорните държави за провеждането на мерки, които да гарантират не само правовото (de jure), но и фактическото (de facto) равноправие на жената и мъжа.

Слабостта на споразумението се състои в неговото прилагане и контрола над договорно уредените задължения. Това е най-натовареният с възражения договор, много от общо 165-те договорни страни не приемат голяма част от задълженията. Държавите се задължават да изпращат ежегодно доклад до Комисията от експерти за положението на правата на жените в тяхната страна. Поради структурни проблеми обработването на информацията продължава доста дълго, освен това много държави не изпълняват задължението си да пращат доклади. Други мерки на контрол и санкции първоначално не бяха предвидени. Комисията по правата на жените разполага с малко финансови средства в сравнение с другите органи за правата на човека на ООН. Освен това Комисията формално не притежава пълномощията да ползва информация от неправителствени организации.


Световната конференция на правата на човека във Виена през 1993

Първоначалната гледна точка на държавите беше, че жизнените условия за жената не се подлагат на проверка и контрол по начина, по който това може да се направи с ясно установените права на човека. Жизнените условията за жените трябва да се променят чрез дългосрочни социални и икономически мерки. Насилието спрямо жените не беше ясно осъдено в Конвенцията за жените.

Като резултат на дългогодишната кампания "Правата на жените са човешки права" международното женско движение постигна обсъждането от правителствата на темата Насилието срещу жени по време на световната конференция на човешките права. Така Виенската заключителна декларация съдържа за първи път в историята на Обединените Нации изричното осъждане на насилието срещу жените като нарушение на човешките права. Тук ясно беше утвърдено това, че "човешките права на жените и момичетата са неотменна, интегрална и неделима съставна част от универсалните човешки права". В края на тази конференция през декември 1993 година Обединените Нации приеха "Декларация за премахване на насилието срещу жени". След Виенската декларация и Виенския план за действие правата на жените са неотменна и неделима съставна част от универсалните човешки права, които не могат да бъдат поставяни в зависимост от културните и традиционни обичаи.

[Текстът на Виенската декларация ще намерите в частта с документите на тематичен комплекс "Човешки права": Към текста на Виенската декларация]


Декларация на ООН за премахването на насилието срещу жената от 1993 година

През декември 1993 Общото събрание на ООН прецизира формулировките на Виенския документ чрез една собствена "Декларация относно премахването на насилието срещу жената", и посочи следните форми на насилие срещу жената в публичното и частно пространство, които представляват нарушения на човешките права:

image Телесно, сексуално и психическо насилие в семейството, включително физическо малтретиране и сексуална злоупотреба с момичета в семейството,
image актове на насилие във връзка със зестрата,
image изнасилване по време на брачния живот,
image обрязване на гениталиите и други вредни за жените традиционни практики,
image насилие извън брака и актове на насилие, целящи експлоатация,
image телесно, сексуално и психическо насилие в обкръжението на обществото, включително изнасилване, сексуална злоупотреба, сексуален тормоз и отправяне на заплахи на работното място, в образователни институции и на други места,
image търговия с жени и принудителна проституция,
image сексуално или психическо насилие, допускано от държавата, независимо от това, къде се случва то.

През март 1994 комисията по човешките права създаде поста на постоянния докладчик по проблемите на насилието, оказвано срещу жени, като в "Декларация за премахването на насилието срещу жени" е определен съответния мандат.


Четвърта Световна конференция на жените на Обединените Нации: "Да работим за равноправие, развитие и мир"

През септември 1995 година с четвъртата световна конференция на жените, в която участваха 47 000 делегати, се проведе най-голямата до момента конференция в историята на ООН. В подписаната "Декларация за премахването на насилието срещу жени" правата на жените бяха определени за неотменна съставна част от правата на човека. Въпреки това се породи оживена дискусия относно различните по отношение на културата определения за правата на жените в обществата по света. Това, че съдържащият 150 страници каталог, или "платформата за действие" беше подписан от 189 държави, се дължи преди всичко на присъствието на няколко хиляди членове на неправителствени организации. Следните задължения бяха въведени чрез ратифициране:

image Да се поощрява равнопоставеността на половете в политиката, икономиката и обществото,
image да се защитават правата на жените,
image да се води борба с бедността, в която живеят жени, най-вече в развиващите се страни,
image насилието срещу жени във всякаква форма да бъде наказвано като нарушение на човешките права,
image да се премахнат породените от половата принадлежност различия в образователната сфера и здравеопазването.

Платформата на действие представлява добра основа, на която могат да се позовават отделните лица и женските организации в отношенията им с правителството. Не съществуват обаче възможности за определяне на санкции при неизпълнението на тези задължения.

image Информация в интернет
(на английски): http://www.igc.org
/beijing/un/un.html


Възможности за санкциониране на нарушения на правата на жените на международно ниво

1) Факултативният протокол към "Споразумението за премахването на всяка форма на дискриминиране на жената"

Въпреки възраженията и принципните дебати, четири години след Пекин беше представен факултативен протокол към "Конвенцията за жените", по образеца на стария текст, който позволява на отделни лица да подават оплакванията си до Комисията в случай, че спрямо тях е оказана дискриминация в някоя от посочените в споразумението сфери. Необходимите условия за подаването на оплакване обаче са съвсем сериозни:

image Държавата, чиято национална принадлежност притежава жената, подаваща жалбата, трябва да е ратифицирала както споразумението, така и факултативния протокол. До момента едва петдесет държави са подписали протокола, ратифицирането още се провежда.
image Всички вътрешно-държавни правни възможности трябва да са изчерпани. Това е сериозна пречка за бързото и ефикасно решаване на проблема. Например, съществуват съдилища, изискващи притежаването на съгласието на роднина от мъжки пол, за да приемат жалбата.

Когато физическо лице или група от хора прави възражение за нарушаването на правата, произтичащи от споразумението, Комисията по правата на жените може да изиска от договорната държава прилагането на временни мерки за гарантиране на правата на жертвата. Освен това Комисията може да направи собствено проучване, в случай, че получи информация за "сериозни или систематични нарушения на установените в споразумението права".

2) Международният съд на Организацията на Обединените Нации

В така наречения "Foca-случай" за първи път в историята бяха обвинени и осъдени отделни лица за сексуално насилие по време на военен конфликт. Сексуалното насилие беше определено като тежко нарушение на Женевската Конвенция от 1949 година (като "изтезание" и "робство"), за което отговорен е Международният трибунал за военните престъпления в района на бивша Югославия.

[Автор: Дорете Веземан; Редакция: Рагнар Мюлер]

Категория: Други
Прочетен: 1560 Коментари: 0 Гласове: 0
29.06.2009 15:53 - Дискриминация
Дискриминация поради сексуална ориентация или религия
На работното място, за даден работодател е незаконно да ви дискриминира поради вашата сексуална ориентация, религия или вяра. Обаче, няма закон, който да покрива дискриминацията по подобни предразсъдъци при други ситуации.

Дискриминация на работното място поради вашата сексуална ориентация
Незаконно е някой, за когото работите, да се отнася по-неблагоприятно към вас от колкото към останалите работници, поради сексуалната ви ориентация. Според закона това е директна дискриминация. Пример за директна дискриминация ще бъде отказа да ви наемат, или да ви уволнят поради сексуалната ви ориентация. Също така, е незаконно някой, за когото работите, да има правила, политики и практики, които, въпреки че не са насочени към вас, ви поставят в неизгодна позиция поради сексуалната ви ориентация. Според закона това е косвена дискриминация. Косвената дискриминация може да бъде доказана, ако може да бъде показано, че тя представлява неотменна професионална потребност.
Дискриминацията на работното място поради вашата сексуалност може да включва:
• отричане на вашите професионални възможности за развитие, повишение, или други облаги, като пенсионни и застрахователни програми, както и евтин транспорт (освен ако облагата не зависи от семейния статут);
• уволнение поради сексуалната ви ориентация;
• тормоз на работното място поради сексуалната ви ориентация;
• отказ за даването на препоръки, или даването на неправомерна препоръка при напускане на работа;
• различно отношение, например, ако на бизнес среща, работодателят очаква работниците да доведат партньорите си от противоположния пол, като в същото време хомосексуалните партньори не са добре дошли.

Дискриминация на работното място поради вашата религия или вяра
Незаконно е някой, за когото работите, да се отнася по-неблагоприятно към вас от колкото към останалите работници, понеже вие следвате определена религия или вяра. Според закона това е директна дискриминация. Пример за директна дискриминация ще бъде отказа да ви наемат, или да ви уволнят поради вашите религиозни убеждения. Също така, е незаконно някой, за когото работите, да има правила, политики и практики, които, въпреки че не са насочени към вас, ви поставят в неизгодна позиция поради вашата вяра. Според закона това е косвена дискриминация. Пример за това ще бъде дадено правило, според което всички трябва да се обличат по определен начин, което означава, че не можете да носите артикул от облеклото си, която се счита за част от религията ви. Косвената дискриминация може да бъде доказана, ако може да бъде показано, че тя представлява неотменна професионална потребност.
Религия или вяра може да означава:
• принадлежност към организирана религия, като Юдаизъм или Ислям;
• притежание на дълбока вяра, която влияе на начина ви на живот или на професионалните ви виждания;
• принадлежност към малка религия или секта, като Scientology и Rastafarianism;
• участие в семинар към даден колеж.
Дискриминацията на работното ви място поради вашата религия или вяра може да включва:
• принуждение за обличане по определен начин или премахването на свещени за вас предмети;
• принуждение за работа в часове, които са против религията ви;
• тормоз на работното място поради религията ви.

Директна полова дискриминация

Директната дискриминация представлява по-неблагоприятното отношение към даден човек поради полови предразсъдъци, от колкото би било това отношение към представител от противоположния пол при същите обстоятелства.
Примери за директна дискриминация са:
• отказ за даването на кредит на семейна жена без подписа на съпруга й, докато семейния мъж не е необходимо да представя подписа на съпругата си;
• отказ за приемане заплатата на дадена жена като основа за mortgage (ипотека), поради нейния пол;
• безплатен вход или отстъпки от напитките за жените (мъжете), докато в същото време това не е позволено на мъжете (жените);
• обявяване на свободно работно място за „сервитьор”, като се подчертава, че работата е сама за мъже;
• безпокойство, отправено към единия пол;
• уволнение на служител поради бременността й.

Косвена полова дискриминация
Косвената полова дискриминация представляват условията и изискванията, които иначе отнасящи се за всички, имат по-голям ефект върху единия пол.
Примери за косвена полова дискриминация са:
• изискване служителят да няма малки деца – пропорцията на жените, които се грижат за малки деца, е много по-голяма от колкото тази на мъжете, така че това е малко вероятно да бъде необходимо изискване за започване на работа (независимо от пола);
• уволнение на всички работници на непълен работен ден, при положение че всички са жени – това също може да бъде счетено за косвена дискриминация;
• mortgage кредитор, който настоява, че единствено на хората, които работят на непълен работен ден, може да бъде дадена mortgage. По-вероятно е това да се отнася за жените от колкото за мъжете.

Измъчване
По силата на закона, измъчването се появява, когато към вас се отнасят по-неблагоприятно в резултат на ваше оплакване, започване на съдебно производство или отстояване на права по силата на закона за половата дискриминация. Измъчване е и ако към вас се отнасят по-неблагоприятно понеже сте подкрепил(а) някой друг, който е предприел подобни действия, например, да бъдете свидетел по дело за полова дискриминация.

Къде половата дискриминация е незаконна
Незаконно е да се дискриминира по полови предразсъдъци по време на:
• наемане на работа и обучение;
• образование;
• осигуряване на стоки и услуги, например, при финансови въпроси, развлечения и транспорт;
• жилищно настаняване;
• рекламни кампании.

Наемане на работа и обучение
За даден работодател е незаконно да дискриминира по полови предразсъдъци. Наемането на работа е дефинирано като такова по силата на договор, в който са включени служители и самонаети хора, който са сключили договор за самостоятелно извършване на дадена работа. В дискриминацията на работното място се включва и дискриминация при набирането на персонал и при професионалното обучение.
Equal Pay Act 1970 ви дава право на равностойно заплащане в сравнение с представителите на противоположния пол. Хората, които могат да се използват като сравнение, трябва да работят на едно и също работно място, или да работят в различни представителства на един и същи работодател. Жена, която смята, че е дискриминирана, трябва да покаже, че е наета:
• на “подобна работа” – това е когато работата е същата или почети същата като тази на мъжете; или
• на работа, която е оценена като еквивалент на мъжка работа по силата на дадено професионално проучване; или
• на работа, която има еднаква стойност с работата на мъжете, когато става въпрос за, например, усилия, умения и вземането на решения.

Бременност и наемане на работа
Става въпрос за директна полова дискриминация, ако се уволни жена понеже е бременна. Тъй като само жените могат да забременяват, уволнението поради бременност, автоматично се счита за полова дискриминация.
Жена, която е уволнена поради бременността си, може да претендира, че е била неправомерно уволнена, независимо от това в продължение на какъв период работи за работодателя. Все пак, понеже има максимална граница на компенсацията за неправомерно уволнение, но няма такава за компенсацията при полова дискриминация, жена, която е уволнена поради бременността си, трябва да претендира за полова дискриминация и неправомерно уволнение.

Транс сексуални хора
На работното място или по време на професионално обучение е незаконно да се дискриминира човек, който възнамерява, или вече го е направил, да си смени пола.

Семейни хора
Ако на работното място се дискриминира даден представител от който и да е пол за това, че е семеен, става въпрос за полова дискриминация. Не съществува постановление, което да защитава несемейните хора от дискриминация, въпреки че може да се спори по този въпрос.

Образование
За дадено държавно или частно образователно представителство е незаконно да дискриминира в политиките по приемането, освен ако не става въпрос за представителство само на единия пол. Например, дадено смесено училище не трябва да отказва прием на учениците поради техния пол, или пък да се опитва да поддържа полово равновесие в училището, като приема представители от единия пол, при положение че свободните места са ограничени.
Едно момиче или момче трябва да има равноправен достъп до училищната програма – това означава, че трябва да му бъдат предоставяни същите варианти на учебни предмети и същото количество на обучение.
За дадено образователно представителство е незаконно да дискриминира в начина, по който то предоставя услуги на учениците си. Например, учениците трябва да имат еднакъв достъп консултациите за избор на определен курс или професионална кариера. Във всяко едно проведено съвещание не трябва да има дискриминация.

Стоки, удобства и услуги
За някой, който осигурява стоки, удобства и услуги, е незаконно да дискриминира по полови предразсъдъци – независимо дали това се изразява в отказа или начина на осигуряването им. Случаят е такъв независимо от това дали стоките, услугите или удобствата са платени или безплатни.

Финансови услуги
За даден доставчик на финансови услуги е незаконно да дискриминира, например, като поиска от омъжена жена да осигури поръчител за заем (освен ако и всеки мъж в подобна позиция трябва да посочи поръчител), да изисква от омъжена жена да подава документи за заем заедно със съпруга си (освен ако от всички семейни кандидати не се изисква да подават заедно документи) или да постави по-строги условия ако жена поиска бизнес заем. Обаче, дискриминацията може да е законна при осигуряването на застрахователно покритие.

Кръчми и клубове
За дадена кръчма е незаконно да дискриминира, например, като откаже да сервира питие на жена в халба (освен ако същото ограничение не важи и за мъжете), както и да се предлага безплатен вход само за жени. Все пак, дискриминацията може да е законна ако клуба е частен.

Отстъпки за транспортни разходи
Не е незаконно ако даден местен орган на властта дава отстъпки от транспортните разходи на жените на възраст 60 години и на мъжете на 65 години (това е тяхната пенсионна възраст).

Жилищно настаняване
За дадена личност или организация, които продават или отдават под наем имущество, е незаконно да позволяват дискриминация в условията, по които се предлагат жилищата. Незаконно е да се дискриминират хората от списъка на нуждаещите се от жилище. Също така е незаконно да се дискриминира наемател след като се е настанил в жилището.

Рекламни кампании
Незаконно е някой да публикува обява, която изразява намерение за полова дискриминация. Например, за даден клуб, отворен за обществено ползване, е незаконно да рекламира безплатен вход за жени, докато мъжете трябва да си плащат. Също така е незаконно за определен работодател да използва изрази в дадена обява, които се отнасят само за единия пол, например, “занаятчия”, “мениджър от женски род” или “момче за всичко”.

Кога половата дискриминация не е незаконна
Има множество ситуации, при които не е незаконно да се дискриминира по полови предразсъдъци.

Благотворителни дружества
За дадено благотворително дружество не е незаконно да осигурява облаги само за представителите на единия пол, при условие че това е упоменато в конституцията и правилата на благотворителното дружество.

Жилищно настаняване
Половата дискриминация не е незаконна при предоставянето на определени видове обществени жилища, например, приют за жени.
Половата дискриминация не е незаконна при “малките жилища” или при повторното отдаване под наем, където:
• живее и собственика или близък роднина; и
• жилището се споделя с други хора; и
• жилището не е достатъчно за повече от две домакинства, включително и домакинството на собственика, или 6 човека и собственика.

Застраховка
За дадена застрахователна компания не е незаконно да дискриминира по полови предразсъдъци, когато компанията прави оценка на риска, при условие че тя може:
• да осигури информация, за да докаже дискриминацията; и
• да покаже, че източника на информацията е надежден; и
• да покаже, че дискриминацията е основателна, като се има предвид наличната информация.
Примери за законна дискриминация ще бъдат:
• в случай на застраховка живот, мъжете и жените имат различна продължителност на живот, така че таксите им могат да бъдат различни;
• в случай на транспортна застраховка, на бременна жена може да бъде отказано покритие, понеже се счита, че тя не трябва да шофира.

Частни клубове
За даден автентичен частен клуб не е незаконно да дискриминира членовете си по полови предразсъдъци. Примери за това са клубове за мъже, голф и боулинг клубове, както и клубове на джентълмена.
За даден клуб не е незаконно да има различни видове отношения, които са резервирани към единия пол. Пример за това ще бъде клуб, който е с “пълно” членство за мъже, с пълни избирателни права и други привилегии, и с “присъединено” членство за жени с по-ограничени права.

Спорт
Не е незаконно да се поставя ограничение върху участието само на единия пол в определени спортни състезания, при условие че в самия спорт се изисква физическа сила, издръжливост или психика, така че една жена няма да има състезателни предимства.
Половата дискриминация не е незаконна в ситуации, при които представител на единия пол може да се противопостави на физически контакт с другия пол. Например, за един клас по самозащита е законно да ограничи участието на жени.
За даден автентичен частен спортен клуб не е незаконно да дискриминира по полови предразсъдъци.

Позитивна дискриминация
Законът срещу половата дискриминация не позволява позитивна дискриминация в полза на единия пол. Например, незаконно е да се дискриминира в полза на жена при набиране на персонал или професионално повишение, понеже тази жена е била засегната от дискриминация преди това. Все пак, позитивни действия са позволени.

Позитивно отношение
Законът срещу дискриминацията не позволява позитивно отношение към един от двата пола, особено при обучение или рекламна кампания. Позитивното отношение се проявява, за да заличи предишно неравностойно положение, чрез специална нагласа към нежния пол, без активно да се дискриминира силния пол. Примери за позитивно отношение са:
• дадена агенция може да използва позитивно отношение ако много малко, или никакви, представители от единия пол са ангажирани за определена работа през последните 12 месеца;
• даден работодател, който има много малко, или никакви, служители от единия пол, ангажирани за определена работа, или да проведе обучение за мениджърски пост, но само за по-малкия брой представители от единия пол;
• професионален съюз или политическа партия могат да използват позитивно отношение, за да се уверят че представителите и от двата пола са представени на еднакво ниво в дадена организация. Например, даден професионален съюз може да запази места в комитета само за представителите от единия пол, които не са представени добре в организацията.

Предприемане на действия срещу половата дискриминация
При предприемането на действия срещу полова дискриминация не е необходимо да се демонстрира, че е имало намерение за дискриминация срещу вас. Необходимо е само да покажете, че дискриминацията се е осъществила.
При предприемането на законни действия срещу полова дискриминация, обикновено трябва да бъде направено сравнение между отношението към една жена и един мъж. Все пак, ако една жена не може да определи дали отношението към един мъж е по-благоприятно, тя пак може да заведе дело, ако може да докаже, че отношението към мъжа е по-благоприятно. Ако смятате, че сте жертва на полова дискриминация, има множество действия, които могат да се предприемат. Такива са:
• самостоятелно завеждане на дело по силата на Sex Discrimination Act;
• преговори с човека или тялото, които са ви дискриминирали;
• използване на установена процедура за подаване на оплаквания и жалби;
• предприемане на законни действия, които не са свързани с Sex Discrimination Act;
• даване на информация на Equal Opportunity Commission (0845 601 5901; www.eoc.org.uk).
Всяко предприето от вас действие има вероятност да доведе до усложнения, което може да се изрази в конфронтация и съдебни действия. Ако възнамерявате да предприемате някакви действия, трябва да се консултирате с опитен адвокат, например, в Citizens Advice Bureau.
Категория: Други
Прочетен: 1552 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.06.2009 15:56

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 904 Коментари: 0 Гласове: 0

Категория: Забавление
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове: 0
Има толкова много песни на Майкъл, които трябва да бъдат чути. А точно след неговата смърт просто не знам коя песен да пусна...Много се изненадах и ми стана много, много мъчно.
Днес използувам думата "много" много пъти...Бъг...
Извинявам се. Но ми е толкова тъжно.

Категория: Забавление
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.06.2009 13:15
Greta Berlin
Free Gaza Movement
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage357 99 081 767image
www.freegaza.org
www.flickr.com/photos/29205195@N02/

Категория: Политика
Прочетен: 1043 Коментари: 0 Гласове: 0
Посланието на Джоли за деня на бежанците 20.06.2009 10:43 Според актрисата в момента най-сериозно е положението в Пакистан. Тя и Брад Пит дариха пари за жителите на страната, напуснали домовете си там заради битките с талибаните размер на шрифта: image В началото на тази година Джоли, придружавана от Пит, бе на гости в бежански лагер в Тайланд. "Моля ви, не извръщайте глави. Бежанците са най-уязвимите хора на Земята. Всеки ден се борят, за да оцелеят. Те заслужават нашето уважение. Моля ви, не ги забравяйте и си спомнете за тях на техния ден."

Това призовава кинозвездата Анджелина Джоли в ново видеопослание, записано за Върховния комисариат по бежанците на ООН (UNHCR) по повод 20 юни, Световния ден на бежанците.

Видеоклипът включва и кадри от нейни посещения в бежански лагери в Чад и Ирак през 2007 г.

В навечерието на 20 юни Джоли присъства и на официална проява във Вашингтон, където сподели:

"Като американски гражданин, познавам силата, която различието е дало на моята страна, изградена с усилията на търсещите убежище и на емигрантите, които днес някои отхвърлят. Вярвам, че трябва да убедим света -  
бежанците не бива да се възприемат само като тежест

Те са оцелели. И те могат да използват своите качества, за да бъдат полезни на своето общество и на държавите, които ги приютяват. Бежанците, с които съм се запознала, промениха коренно живота ми."

Това не е първият й призив за каузата. Актрисата, която неотдавна бе обявена от сп. "Форбс" за най-влиятелната знаменитост в света, е посланик на добра воля на ООН за бежанците от 2001 г. насам.

Тогава тя посети Камбоджа, за да се снима в екранизация по компютърната игра "Лара Крофт" и осинови първото си дете - невръстния Мадокс.

Междувременно тя и партньорът й Брад Пит дариха на комисариата по бежанците

1 млн. долара в подкрепа на пакистанците,

напуснали родните си места заради сраженията между правителствените сили и талибаните.


Преди дни холивудската звездна двойка даде други 1 млн. долара на болницата Сейнт Джон в родния град на Пит - Спрингфийлд, щата Мисури. Сумата е предназначена за изграждането на ново педиатрично отделение.

По повод 20 юни Анджи гостува и в предаването на Андерсън Купър по Си Ен Ен (AC360), където си припомни сърцераздирателни срещи с деца, потърсили спасение в бежански лагери, след като семействата им са били избити.

Embedded video from <a href="http://www.cnn.com/video">CNN Video</a>

Най-големият бежански лагер в света е Дадааб в Северна Кения. Световната програма по прехраната на ООН WFP се грижи там за 279 хил. души (вж. видео).

Основан е през 1991 г. с капацитет едва 90 хил, а 98% от обитателите му са дошли от Сомалия след гражданската война. По-късно към тях се присъединили бежанци от Етиопия и Судан.   Източник: ООН,БГНЕС и БТА

Снимки: ЕПА/БГНЕС (UNHCR),
Категория: Политика
Прочетен: 896 Коментари: 0 Гласове: 0

National Canadian Jewish organization votes to boycott Israel
Press release, Independent Jewish Voices, 18 юни 2009

Миналия уикенд, на своята Първа Годишна Обща Среща, Independent Jewish Voices (Канада) гласува за присъединяване към разращващата се мждународна кампания за подкрепа на Палестинския призив за бойкот, отнемане на правата и санкции (BDS) срещу Израел. Посредством това решение, IJV се превърна в първата национална еврейска организация в света, която го подкрепи. Прикрепената резолюция гласи, че IJV ще «Подкрепя Палестинския призив за кампания на бойкот, отнемане на правата и санкции, докато Израел не се съгласи да признае правото на Палестинския народ на собствена защита и да се подчини на изискванията на международните закони, включително за правото на Палестинските бежанци да се завърнат в домовете и земите си, гарантирано от резоцията на ООН 194».

 

 «Independent Jewish Voices трябваше да гласува участие в международната кампания за бойкот, защото така ние ставаме солидарни с Палестинския народ и подкрепяме техните права за самозащита», каза Diana Ralf, съпредседател на IJV. «Призоваваме Канадския Департамент и всички Членове на Парламента да предприемат незабавни санкции срещу Израел».


«Настъпи времето, когато хората по целия свят трябва да надигнат глас за промяна в Израел/Палестина, както направихме за Южна Африка», каза Fabienne Presentey, член на Управителния Съвет на IJV. «Срещу тази несправедливост всички трябва да се издигнат глас».

Резолюцията, която получи подкрепата на повече от 95% от гласуващите делегати, призовава също Канадското правителство за: «1. Прекратяване на едностранната и безкритична подкрепа за Израел и 2. изискване от Израел за спазване на международние закони».

Международния призив за BDS стартира от 170 цивилни Палестински организации и прерастна в глобално движение, по модел на международната кампания, която успешно прекрати апартейда в Южна Африка. Много видни организации от цял свят се присъединиха към BDS кампанията, включително Конгреса на Южноафриканские профсъюзи (COSATU), UNISON (UK), Съюза на транспортните и общи работници (TGWU) (UK), Канадския съюз на пощенските служители CUPW), Канадския съюз на държавните (CUPE), шест търговски организации от Норвегия, Ирландски Конгрес на Синдикатите, Шотландския синдикален Конгрес, Intersindical Alternativa de Catallunya

Independent Jewish Voices е организация със седалища във Ванкувър, Уинипег, Торонто, Хамилтън, Отава, Монреал, Халифакс.

Категория: Политика
Прочетен: 1213 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 19.06.2009 20:45

 

Хеди Ъпщайн, чудно оцеляла след Холокоста 84 годишна жена, която щеше да дойде с нас в Газа тази година, беше атакувана вчера, докато се разхождала около дома си в Мисури.

«Някой се приближи зад мен и ме удари с две ръце, като по този начин ме бутна на земята. Разбих си брадата, а лактите ми се насиниха. Имам сега няколко шева на брадата. Когато се обърнах да го видя, той бързо избяга»- каза Хеди тази сутрин.

Приятел е бил с нея и не е имало нищо откраднато. Когато говорихме със съпруга на приятелката й, той каза: «Вижте, в Сейнт Луис ако някой се опита да те нападне, то ще е заради портфейла ти. Това е целта на атаката. И ако нещо друго е било целта, ние искаме да знаем, защото и полицията трябва да знае».

Миналата година, когато се приготвяхме за първото ни пътуване през Израелската блокада в Газа, много от нас бяха заплашвани от Израелски активисти, някои дори с отвличане, убийство на децата му, ако не се откаже от плаването. Снахата на Тони Блеър беше заплашена, че децата й ще бъдат убити. Тези от нас, които организираха проекта, бяха заплашвани най-много. Това не е спряло и до ден днешен и няма да спре и сега.

През януари, когато Хеди даде интервю за телевизията по повод на израелските престъпления в Газа, тя получи няколко заплашителни обаждания по телефона: «Ще дойдем и ще те открием, а след това ще се погрижим за теб».

Тези съобщения имат за цел да усилият страха и да убедят в ужаса на про-Израелските главорези, които могат да нападнат една 84-годипна жена, да се опитат да я наранят.

Когато си тръгвах последните думи, които Хеди каза бяха: «Мога ли д дойде друг път? Ще ме включите ли в плаването през август?:

 

Отговора е решително: «ДА».


--
Greta Berlin
Free Gaza Movement
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage357 99 081 767image
www.freegaza.org
www.flickr.com/photos/29205195@N02/

Категория: Други
Прочетен: 1113 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 19.06.2009 14:35

Материала е публикуван в svejo.net е пуснат и преди 1 година. Но все пак реших отново да го предоставя на вниманието ви. Писан е преди последната кървава "война" (както казва големия ми син, в днешно време няма войни, това са кланета) от януари тази година. И каква ли е разликата и кой ли от двата сценария за бъдещето на "държавата Израел" е по-реален?
Помислете сами.
И не се поддавайте на клаустрофобията и другите фобии, на насаденото отношение към "другия", който не е бял европеец или американец.
Спори се и се защитава България по форумите, че е истински член на Европейския съюз. И гражданите на милата родина, истински европейци и жители на Земята ли са?
Другия е човек толкова, колкото и ние, дори може би повече.
Не забравяйте, че погледнато във всички изследвания, страната и икономиката ни са на последните места, на нивото сме долу горе на т.нар.3-ти свят, който си мислим, че е далече зад нас. Да, далече е, но географски.
Така че, нека ние, българите, изоставим различните си фобии и погледнем света в очите, с широко отворени очи. И може би и света да ни погледне така.



Електронен вестник - http://e-vestnik.bg


Какъв ще бъде Израел през 2040 година?

Публикувано: Април 15, 2008

image Израелец призовава правителството да предприеме действия и да спре ракетните атаки в южния град Сдерод през февруари 2008 г. Израел е изправен пред 60-ия си рожден ден, а бъдещето на страната зависи от собствените й решения. Снимка: Ройтерс

Преди три години, в малка книга, озаглавена Epistle to an Israeli Jewish-Zionist Leader (Послание до един израелски еврейско-ционистки лидер) Йезекил Дрор, един от най-опитните политолози, представи две противоположни визии за начина, по който страната му може да изглежда през 2040 година.

Според първата, държавата ще има с около 50 на сто по-голямо население, ще е приютила две трети от световното еврейство и, както днес, евреите ще са четири пети от населението. Другата една пета – арабските граждани – ще са приели еврейската идентичност на държавата благодарение на усилията да се сложи край на дискриминацията срещу тях и да се създаде жизнеспособна палестинска държава в съседство. Страната ще се радва на цветуща икономика, оживен културен живот и на справедливо общество, като ще има добри отношения и силни търговски връзки с по-голямата част от Близкия изток. Балансът между ционистките и хуманистичните ценности ще проникне както в държавните дела, така и във всекидневния живот. Реформата ще стабилизира политическата система. Бързият обществен транспорт ще минимизира и без това малките разстояния в държавата, като ще насърчава мобилността, а много от гражданите ще поделят живота си между Израел и други страни.

Според втория сценарий в Израел ще живеят само половината от евреите по света, а мнозинството им в страната ще е спаднало до две трети и ще продължава да намалява. „Ционизмът” ще се превърне в термин за подигравка сред младите. Евреите в чужбина ще разглеждат Израел като изостанала страна и без връзка с тях, а евреите от различни групи в страната ще бъдат в конфликт помежду си. Натискът върху Израел – както вътре, така и извън страната – да стане неционистка държава и да даде определена автономия на арабите-израелци, ще расте. Най-добрите и най-изявените ще емигрират, оставяйки зад гърба си гаснеща икономика.
Правителствените коалиции ще бъдат неустойчиви и краткотрайни. Различните групи от населението ще бъдат гетоизирани; а пропастта между бедни и богати ще става по-голяма. Израел ще бъде в конфликт с враждебната палестинска държава, ислямският фундаментализъм в региона ще бъде във възход; и всички мирни договорености между Израел и съседите му – някои от които ще имат нови оръжия за масово поразяване – ще изглеждат ненадеждни.

На пръв поглед мрачната утопия за бъдещето на г-н Дрор изглежда по-близо до днешния Израел. Това, разбира се, е така, защото той иска да привлече вниманието на читателите си и да ги развълнува. Начина, по който свързва провала с повече араби и по-малко евреи в Израел, също отразява вижданията на аудиторията, в която се цели („Ако наистина сте „постционист”…, то тогава това послание не е предназначено за вас, и не си правете труда да го четете”, пише той в предговора.)

Но независимо дали са евреи или араби, ционисти или някакви други, израелците имат добър повод да се замислят как ще изглежда страната им през 2040 година – или например през 2020. В сравнение с голяма част от миналото му, настоящето на Израел е процъфтяващо и стабилно. Но бъдещете му е несигурно, както във всеки момент от 60-годишната му история.

image Израелски войници държат на мушка палестинци на Западния бряг. Благодарение на агресивните мерки за сигурност на Западния бряг и в Газа израелците са в много по-голяма безопасност, но същото не може да се каже за палестинците. Снимка: Ройтерс

Страната излезе по-силна от втората палестинска интифада, която между 2000 и 2004 година отне живота на 946 израелци и над 3100 палестинци. Сега израелците са в много по-голяма безопасност, въпреки че палестинците не са, благодарение на агресивните мерки за сигурност на Западния бряг и в Газа. Оттеглянето от Газа през 2005 година разчупи табуто върху преместването на израелските селища от окупираните територии. Войната срещу “Хизбула” в Южен Ливан през 2006-а беше нескопосана, но разтърси армията. През есента на миналата година отново започнаха мирните преговори с част от палестинското ръководство, за първи път в рамките на седем години, въпреки че изглеждат все по-ненадеждни.

Междувременно бумът в новите технологии, който започна през 90-те, не само преживя интифадата, но стана от силен по-силен, като даде енергия за внушителен икономически растеж. Туризмът се съживи, а цените на недвижимата собственост се покачиха. Огромният приток от имигранти от бившия Съветски съюз бавно, но спокойно се разтопи в израелското общество. Дори някои от социалните конфликти от предишни години – между религиозните и светските, и между източните и европейските евреи – като че ли се уреждат.

От друга страна, икономическият растеж разшири пропастта между бедни и богати, а не намали бедността. А растежът неизбежно ще спре, освен ако не се премахнат някои сериозни структурни слабости, включително недобрата образователна система, ниската заетост на работната ръка и понякога склерозиралия обществен сектор. Непостоянната политическа система трудно може да осъществи тези реформи.

И още нещо, разговорите за палестинската държава изглеждат обречени на провал. Ако те успеят, необходимостта да се сдаде Западният бряг ще възпламени отново вътрешните еврейски конфликти, но ако това не стане, страховете, че изолирането от палестинците вече няма да бъде възможно, ще растат и ще принудят Израел да избира между съхраняването на един вид апартейд и отказването от еврейския си характер. Арабите-израелци стават все по-гневни за това, че ги третират като граждани второ качество.

Много евреи от диаспората вече приемат Израел като духовно разорен и отблъскващ. А когато израелците погледнат към съседите си, виждат растящи заплахи: потенциална ядрена бомба в Иран; една от най-мощните партизански армии в Ливан; растящ екстремизъм сред палестинците; и навсякъде – възхода на популярните ислямистки партии, които заплашват да съборят прозападните арабски автократи. За първи път от 1948 година на хоризонта има истински екзистенциални заплахи за Израел, поне в ционистката му форма.

Някои от тези неща са извън възможностите на Израел, но г-н Дрор смята, че това, което ще се случи в бъдеще на страната, зависи най-много от собствените й решения.



Връзка към публикацията: http://e-vestnik.bg/3694

Категория: Политика
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове: 0
Тази седмица обновяването отне много по-кратко време от предишния. То ще ви даде идея какво правим, за да може Free Gaza винаги да бъде в готовност. Надяваме се, че този път ще се забавлявате повече и искаме да знаете, че се раздваме на възобновяването на лодката. Ще тръгнем следващия четвърък, така че новостите за следващата седмица  ще бъдат от интервюта на някои хора, които ще питам защо искат да се върнат.

Greta Berlin
Free Gaza Movement
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage357 99 081 767image
www.freegaza.org
www.flickr.com/photos/29205195@N02/

Категория: Политика
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове: 0

Viva Palestina
Великобритания
Конвой
Update 

Здравейте всички, 

 

Маршрут на конвоя 

 

Един от най-често задаваните въпроси към нас беше колко време ще отнеме този конвой. 

 

Този път пътуването - през Европа, Сирия и Йордания, преди преминаване към Египет - определено ще бъде по-кратък от предишния. Знаете ли, че Газа е всъщност само на 2225 мили по права линия от Лондон? Разбира се, пътища и фериботи, означава, че реалното разстояние, което ще пропътуваме, ще бъде различно - по-скоро 3000 мили. Това е още по-малко от последния конвой

 

Колко време ще отнеме? 

Конвоя ще отнеме около 3 седмици от начало до край. Това ще включва престоя в Газа.

 

Имаме много точна представа за това колко реално мили ще сме в състояние да покриваме всеки ден, къде ще се зарежда гориво и ще се спира, защото имаме двама водачи на конвоя - Джон Хърсън от Ирландия и Реза Юнис от Бирмингам - те ще направят подобно пробно пътуване по-късно този месец.

Формуляр за кандидатстване в конвоя

Скоро ще разпространим апликационна форма за кандидатстване в конвоя! В САЩ това е сторено вече, ние ще го предоставим като онлайн формуляр в сайта. За нас ще това бъде много по-просто за обработка, отколкото безпорядъка на писмени форми, както беше последния път. Абсолютно задължително е всички, които идват в конвоя да попълнят този формуляр, и да се съгласят с Кодекса за поведение, което включва и ангажимент за присъствие на обучението преди конвой. Ще се проведе някъде из Великобритания, ще бъдат разпространени няколко дати предварително, така че да има достатъчно възможности за всички.

Всеки ще бъде помолен за малка такса, за да се помогне гладкото преминаване на това начинание и да се покаже, че молбата е сериозен ангажимент за участие. Ако по някаква причина не можем да Ви включим в конвоя, поради проблеми, свързани с визите, безопасността, или невъзможност за присъствие на обучение, например), таксата ще бъде счетена като дарение за конвоя.

Вашите данни ще бъдат прехвърлени към най-близката регионална група, ще се свържем с вас по отношение на обучителната сесия, след което данните ви ще станат достъпни.

Превозни средства и помощи

 

Вероятно и се надяваме, че няма и този път само медицинско оборудване да бъде разрешено да премине през границата. Ние ще се натискате това да се промени и да се позволи други неща, като играчки, компютри и строителна техника, да бъдат доставени, но медицинското и санитарно оборудване ще остане приоритет и ви молим да се съсредоточите върху събирането на тези неща.

 

За тази цел най-полезните средства остават линейки - включително, ако е възможно най-малко такива с четири двигателни колела - а също и микробуси, подходящи за употреба като линейки при леки произшествия и/или училищни автобуси например.

 

Бихме желали да има хладилни превози (за предпочитане ван размер или подобни), за да се даде възможност за транспортиране на някои от медицинските консумативи, които трябва да се държат охладени.


Друго предложение е, че ние може да вземем един или два микробуса за риба и чипс (или подобни): това не само ще помогнат за привличане на публичност, но бихме могли да ги използваме при готвене на храна за нас по време на пътуването! На практика те ще бъдат възможен бизнес в Газа.

 

Коопериране

 

Надяваме се, че много скоро нашия сайт ще започне отново да работи и ще можете да намерите списък с организации, които биха могли да бъдат кооперирани. Не се ограниченичавайте само до училища и болници – ще бъде чудесно да се видят фирми за дребен бизнеси.

Например, само една снимка на British kebab shop вътре в Газа, е напомняне на клиентите, че хората ги е грижа. И, разбира се, във Великобритания е начин за привличане на вниманието на все повече и повече членове на обществото.

Niamh Moloughney
Irish Free Gaza Coordinator
niamh@freegaza.org
091 472279/085 7747257

Категория: Новини
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове: 0

На това видео се вижда как булдозер на израелската армия и войници разрушават дома на палестинци-бедуини, живеещи в района на Южен Хеброн.
По думите на журналистката от Лефт.ру Катерина Полозова, става думи за почти "битово явление" в окупираните палестински територии.
Булдозерът е традиционният за действията на израелската армия "Катерпилър".
В последните кадри израелският мирен активист Езра Нави, пита смеещите се окупатори – кое ви е смешно, че деца остават под открито небе през нощта ли? Според Катерина Полозова "Езра още не е разбрал, че за израелските войници палестинците не са деца, не са жени и мъже, не са хора. Навярно, даже не са и кучета, защото, както с гордост заявяват някои ционисти, Израел се отличава от палестинците по това, че шие дрехи за кучетата, и накрая - израелските войници не биха станали да гонят куче на улицата."
(цитатите са от http://www.left.ru/2009/5/polozova187-2.phtml)
Обърнете внимание, че това ства в Хеброн, на Западния бряг, а не в Газа...
Езра Нави ще бъде съден през юли месец.
В интернет текат редица подписки в негова защита.
Чудесен текст написаха съвестта на Америка Ноам Чомски, красивата канадска журналистка Наоми Клайн и Neve Gordon.
Към тях се присъедини и Норман Финкелщайн, независим изследовател и преподавател, син на родители, преживели Холокоста.
Вижте "Фейсбук":
http://www.facebook.com/note.php?note_id=90994850921&ref=nf#/note.php?note_id=90994850921
Разпространете сред ваши приятели!
Направете каквото можете!!!
Официалният сайт - "Подкрепете Езра!"

Публикувано от Мариян Карагьозов
Категория: Политика
Прочетен: 1176 Коментари: 1 Гласове: 0
13.06.2009 14:51 - Дом...
Категория: Други
Прочетен: 1160 Коментари: 0 Гласове: 0
2  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382054
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930