Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382185 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от Март, 2010 г.
Reuters

Израелски войници възпрепятстват от сутринта достъпа до окупираните палестински територии на Западния бряг, съобщават "Ел Мундо" и испанската държавна телевизия RTVE, цитирайки ЕФЕ. Според "Ел Мундо" мярката ще бъде в сила за 48 часа и според властите е необходима за мирното протичане на тържествата за еврейския празник Пасха, който започва тази вечер. Прекратеният достъп до Западния бряг автоматично преустановява и придвижването до земите на Източен Йерусалим.

Израелският в. "Аарец" пише, че блокадата ще продължи по-дълго - 9 дни.

Забраната не се отнася единствено до журналисти, лекари, адвокати, представители на НПО, хуманитарно ангажирани лица и такива, които имат нужда от спешна медицинска помощ. Във всички изброени случаи обаче желаещите да преминат трябва да се свържат с израелските военни главнокомандващи в района. Журналистите трябва предварително да обявят маршрута си пред властите.

Израелските заселници на Западния бряг и в Източен Йерусалим също не са засегнати от блокадата. Палестинската автономия изрази негодуванието си срещу решението на Израел, което възпрепятства 2.5 млн. палестинци да напускат свободно обградените от войници земи, ако не го правят от хуманитарни съображения. След преговори с израелската община в Йерусалим бяха издействани специални разрешителни за 1250 изпълняващи религиозни длъжности, както и за 550 студенти и професори, населяващи тези земи. Според RTVE за Великден ще могат да се приберат в домовете си на Западния бряг и 10 000 палестински християни, а в Газа - 500.

Пасха ознаменува успешното бягство на предвожданите от Мойсей евреи от Египет. В дните на празника представителите на юдаизма могат да ядат само безквасен хляб от пшенично брашно (маца), а магазините и заведенията не предлагат тестени изделия и бира. По данни на "Аарец" над 550 000 евреи, работещи в чужбина или туристи, ще се приберат по домовете си или ще посетят Израел за Пасха.

вд / Бг Таймс
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1275 Коментари: 0 Гласове: 0
НЕ ИСКАМ да бъда идентифицирана с участниците в Биг Брадър!
НЕ ИСКАМ моето семейство да бъде идентифицирано със "Семействата" в Биг Брадър!
НЕ ИСКАМ на Биг Брадър да се гледа като на "представителна извадка" за хората в България и за семействата в България!
Аз и семейството ми сме РАЗЛИЧНИ от семействата, допуснати в Биг Брадър!

mkaragyozov.blogspot.com/2010/03/blog-post_27.html

www.facebook.com/group.php

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1060 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 27.03.2010 17:33
image

Израелски танкове са навлезли в територията на Ивицата Газа, предаде "Ройтерс".

Според палестински източници, става въпрос за 5 танка и 2 булдозера.

Съобщава се и за хеликоптери и самолети.

Те са се насочили към град Хан Юнис.

Причината за операцията е, че двама израелски военни са били убити, а други двама са били ранени по-рано днес при престрелка с палестински бойци.

Бил е нападнат израелски патрул в Хан Юнис.

Satellite View of Jerusalem - القدس الشريف City, Jerusalem
.

Бг Таймс


In English language.


Двама израелци загинаха при нападение в Ивицата Газа !

Двама израелски войници загинаха при палестинскко нападение срещу израелски военен патрул на границата с Ивицата Газа, съобщи телевизия Ал Арабия. Патрулът е атакуван с противотанкова ракета от палестинския град Хан Юнис.

Двама палестинци са загинали при развързалата се престрелка след нападението. На мястото на инцидента са пристигнали израелски хеликоптери.

Българско национално радио / Ройтерс/Франс прес
Категория: Новини
Прочетен: 1945 Коментари: 2 Гласове: 0

Update: към 11:00 израелският вестник „Аарец“ съобщи, че блокадата на Източен Йерусалим е вдигната.

image
Преди това: В понеделник израелската полиция обяви, че запазва състоянието на бойна готовност в Източен Ерусалим и за четвърти пореден ден продължи забраната за достъп на палестинци мъже под 50-годишна възраст в района на джамията „Ал-Акса”. Полицията разположи заграждения и барикади на подстъпите към Стария град и там се разположиха специални части в черно облекло, снабдени със звукови и газови гранати. Поради тези мерки откриването на Синагогата на разрухата снощи бе съпроводено от необичайно спокойствие в района на джамията „Ал-Акса” и Източен Ерусалим. В района се допускаха само жители на Стария град, а на собствениците на магазини там бе наредено да представят документи за собственост или платени данъци.

Националното и ислямското движение бяха отправили призиви за събиране на хората при джамията „Ал-Акса”, но директорът на Ерусалимските вакъфи д-р Аззам Ал-Хатиб каза: „Над джамията е наложена блокада, над града е наложена блокада, даже пред автобусите с богомолци от вътрешността на израелските територии полицията постави препятствия и не им бе позволен достъп.” Старият град и главният пазар изглеждаха обезлюдени, а в противовес навсякъде из обновения еврейски квартал имаше движение.

Завеждащият въпросите на Ерусалим в ръководството на Движението „Фатах” Хатем Абдул Кадир заяви: „Синагогата на разрухата не е просто обикновена синагога, а опорен пункт и встъпление към т.нар. изграждане на Соломоновия храм върху развалините на Храмовия хълм. Тази синагога ще бъде преден пост на репресиите, религиозния фанатизъм и екстремизма.”

Десетки палестинци бяха ранени по време на сблъсквания с израелската армия в град Рамалла на Западния бряг. Видният палестински политик и бивш министър-председател Ахмад Корейа обърна внимание, че мерките, предприети от Израел, заплашват да предизвикат избухване на ново въстание интифада. Пред журналисти Корейа каза: „Народната интифада не става с вземане на решение, тя е натрупване на мъката и неправдата, от която страда народът, и ако нещата продължат по този начин, независимо дали ние ще вземем решение или не, интифадата е близо; щом Израел продължава с тази практика, тя е близо.”

в. „Ал-Кудс Ал-Арабий”, 16 март 2010
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382185
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031