Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2010 13:04 - Как унгарците ценят мюсюлманското наследство
Автор: irshad Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3770 Коментари: 6 Гласове:
1



ДА добавя - за разлика от българите, които винаги приемат нещо за "лошо" и независимото от всичко, го отричат. Българите не са хора на "средния път", а винаги са лъкатушели от едната в другата крайност. Да припомня от последните години - от Русия с любов, до пълното й отричане и изоставяне и -> от САЩ с любов...И т.н.

Както и да е. В случая искам да предам разказа на една адвокатка, която е новоприела мюсюлманка. Да добавя за онези, които държат на това една жена да приеме исляма от гледна точка на брака й с арабин...Да се чудиш мъже от какви подбуди приемат ислям? Е - в случая тази жена не е била и не е омъжена за мюсюлманин.

Така, а ето и разказа й:

Неотдавна трябваше да участвам в една среща, във връзка с което ми се наложи да пътувам до Будапеща. Срещата се проведе в Главното управление на Унгария за околната среда и водите (VKKI). Тъй като ми отне доста време докато намеря учреждението бях закъсняла малко, влязох в сградата и се втурнах към залата без да обръщам внимание на нищо. Дойде време за кафе пауза и всички излязохме във фоаето. В този момент очите ми се спряха на нещо, което честно казано дълго време ме държа в недоумение... Пред мен върху почти цялата стена имаше снимка на първата страница от сура Ал-Бакара.

image

Беше трудно да скрия изненадата и радостта в очите си. Какво правеше тази снимка там? В християнска страна, в държавно учреждение?!? Приближих се и започнах да разглеждам отблизо. Имаше надписи, но на унгарски, поради което нищо не можах да разбера.
Помолих един колега от Унгария да ми преведе написаното, при което той ми разказа следното: „ Историята е свързана с крепостта Буда, която била построена много нависоко, за да не може да бъде превземана лесно. Това обаче породило проблеми с водоснабдяването й, тъй като не съществувал механизъм, чрез който водата да може да се издига до тази височина. През епохата на Ренесанса османският пътешественик Елвия Челеби минава през тези земи и обяснява на местните как да направят водно колело, с което водата да достигне до крепостта. Въпросните снимки са израз на благодарност за „технологичното наследство”, което Челеби им е оставил”.

image


След това проведохме разговор във връзка с историята на страните ни, при който той ми разказа, че Унгария също е била под Османско владичество малко повече от 150 години.

Няма да забравя думите му: „Битките са битки, политиката е политика и борбата за власт е борба за власт, всичко това обаче не трябва да ни прави черногледи и да не оценяваме приноса и наследството, което сме получили. ”

Това беше един от моментите, при които ми се случи да остана безмълвна...



Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. drakulla - мюсюлманско наследство?
17.04.2010 13:27
културно?
Я госпожо, на прима виста ми кажи един турски или един арабски учен, допринесъл с нещо за хората и света. Не се сещаш, нали?
цитирай
2. irshad - Ами да, културно...
17.04.2010 15:34
И преди да зададеш въпроса, трябваше да прочетеш историята и нямаше да питаш точно това.
Ами напротив, сещам се, но не за един учен - например Ибн Сина - или Авицена, бащата на медицината.Мога да ти дам още имена, но съм сигурна, че не знаеш много. Затова и споменавам едно от най-популярните такива.
За друго - справка в историята на Испания, Андалусия.
цитирай
3. raders - трай си
17.04.2010 20:37
drakulla написа:
културно?
Я госпожо, на прима виста ми кажи един турски или един арабски учен, допринесъл с нещо за хората и света. Не се сещаш, нали?


Мълчи, мълчи!:) За турски и аз не се сещам, но арабски има доста; няма да ги изброявам. Дори цифрите са арабски, но иначе си прав общо взето. Проблемът е цивилизационен.
цитирай
4. irshad - Проблема е до съвест и зачитане, а не ...
17.04.2010 20:50
Проблема е до съвест и зачитане, а не до пълно и безапелационно отричане. Независимо дали има турски, арабски, български или други учени...
цитирай
5. анонимен - Гледната точка определя зачитането
20.04.2010 20:33
Тези прехласвания са израз на псевдоинтелектуални залитания. За жалост не живеем в средата на Европа, където са унгарците, а на границата на Европа с Турция, която има същото знаме, като на Османската империя. Ако автора е запознат с носталгичните чувства към времената на султаните в съвременна Турция, които са осезаеми дори в политическия ѝ елит, едва ли ще превъзнася толкова един такъв факт. Всяка култура се основава върху култа към дедите и бащите. Дори да оставим факта, на избиването им, трябва да си даваме сметка за унищожаването на българската култура. Само във Велики Преслав, по времето на Османлиите са работели шест варници...Използвали са мрамора от дворците за да произвеждат вар. Колко нещо е унищожено? Аз имам родова памет и в рода ни се помни 6-7 поколения назад. Тук не става въпрос за обикновените турци. Тук става въпрос за политиката, която обикновено водят империите. Спомнете си дали Турция признава геноцида над арменците! При идването на Османлиите българите са били по-многобройни от Французите и от Англичаните. Що се отнася до историята на исляма, то наистина в началото, преди повлияването му от Зороастризма на персите, арабите имат огромни постижения в астрономията, математиката, медицината, географията, литературата и т.н. Този период обаче не засяга времената на Османлиите.
цитирай
6. irshad - Значи...
20.04.2010 22:36
Не е лошо да казваш нещо, когато си го осмислил и явно имаш нещо наум. Но ако това е зад ника или зад неналичието му, "анонимен"?! Какво трябва да говори това?

Не знам, анонимен, дали не ти стигна мястото или нещо друго, за д опишеш цялата идея на отричането си. Но със сигурност си българин/ка, защото голяма част от българите са онези, които са известни с отричанети си на различни неща.
Не знам каква роля в случая играе отричането от Турция на арменския геноцид?
Или например да не зачета нещо, сторено от Америка през 19 век, заради геноцида им над индианците?
Странно...?

Не знам някъде да се отрича толкова много опустошителната Римска Империя - но да, тогава просто България е била...?къде?, както се отрича Османската Империя...
Или може би затова, защото не е била Българска Империя?

А дали ти, анонимен, си се замислял за начина, по който е възникнала България? Как Аспарух е отцепил земя от Византия и е освободил славянски племена?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382216
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930