Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 13:39 - Iзраелски закон предвижда изгонването на хиляди палестинци от окупирания Западен бряг
Автор: irshad Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1117 Коментари: 0 Гласове:
1



Палестинската национална власт и арабски и израелски правозащитни организации осъдиха вчера решението на Израел за изгонване на десетки хиляди палестинци, които живеят на окупирания Западен бряг на р. Йордан без разрешително за пребиваване.
Завеждащият отдел „Въпроси на преговорите” в Организацията за освобождение на Палестина г-н Саеб Урейкат заяви: „Категорично осъждаме израелското решение за етническо прочистване чрез експулсирането на десетки хиляди палестинци, за които Израел твърди, че живеят на окупирания Западен бряг без разрешителни.”
„Решението съдържа – продължи той – етническо прочистване по отношение на жители на Ерусалим и Газа, живеещи на Западния бряг.” Урейкат посочи още, че решението „има за цел да ликвидира всяко международно усилие за съживяване на мирния процес.”
Десет израелски правозащитни групи осъдиха издадените заповеди, като в декларация посочиха, че от преобладаващото мнозинство от палестинците на Западния бряг, който е окупиран от 1967 г. насам, изобщо не е било изисквано да получат разрешително за пребиваване, издадено от Израел. (…)
В декларацията се казва още: „Армията ще има възможност да екстрадира или да започне съдебно преследване срещу всеки палестинец, който бъде обявен за незаконно проникнал, а това е открито нарушаване на Женевската конвенция.”
(Тъй като е окупационна сила, съгласно чл. 49 от ІV Женевска конвенция, ратифицирана от Израел през 1951 г., Израел няма право да извършва подобни действия с населението на окупираната територия. Целият чл. 49 от Женевската конвенция относно закрилата на гражданските лица по време на война (по-известна като ІV Женевска конвенция) буквално гласи: „Принудителните премествания, масови или индивидуални, както и депортирането на закриляни лица извън окупираната територия на територията на държавата окупаторка и на територията на която и да е друга държава, окупирана или не, са забранени независимо от мотивите.
Държавата окупаторка обаче може да предприеме цялостна или частична евакуация от определена окупирана област, ако сигурността на населението или повелителни съображения от военен характер налагат това. Такава евакуация не може да включва разместване на закриляни лица извън границите на окупираната територия освен ако поради причини от материален характер това разместване не може да се избегне. Така евакуираните лица ще бъдат върнати обратно по домовете им веднага щом военните действия в тази област приключат.
Държавата окупаторка, предприемайки тези премествания или тези евакуации, ще осигури в рамките на практически възможното закриляните лица да бъдат подходящо настанявани, разместванията да стават при задоволителни условия на здравословност, хигиена, безопасност и прехрана и членовете на едно и също семейство да не бъдат разделяни.
Държавата покровителка ще бъде уведомявана за преместванията и евакуациите веднага щом те бъдат извършени.
Държавата окупаторка няма да задържа закриляните лица в някоя област, особено изложена на опасностите на войната, освен ако сигурността на населението или повелителни военни съображения не изискват това.
Държавата окупаторка няма да депортира или премества част от своето гражданско население на завзета от нея територия.” – бел. моя, М. Карагьозов)
Нарушителите на тези заповеди могат да бъдат наказани със затвор най-малко 7 години.
Вчера израелският в. „Аарец” спомена, че израелската армия е издала нова заповед, която може да доведе до изгонване на десетки хиляди палестинци, живеещи на окупирания Западен бряг без разрешителни или до подвеждането им под съдебна отговорност за углавно престъпление. Израелската армия потвърди, че е разпространила „поправки на заповедта, целяща да се попречи на процесите на незаконно проникване”, но подчерта, че целта е да се придаде законност на вече съществуващи механизми, а не да се оправдаят мащабни операции по експулсиране.
По магтериали от в. „Ал-Хаят”; превод - Мая Ценова



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382695
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930