Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382102 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 09.07.2009 г.
Министър призовава към заселване на евреи в палестинските територии на Израел http://palestinianworld.blogspot.com

Minister calls for Jewish takeover of Palestinian areas in Israel

Jonathan Cook, 6 юли 2009

Миналата седмица жилищният министър на Израел призова към пълно разделяне между еврейското и арабско население на страната, когато разкри планове за преместване на големи маси фундаментални религиозни евреи в северния район на Израел, за предотвратяване на това, което той нарича "арабски преврат" в района.

Ариел Атиес каза, че счита за "национална мисия" да се водят ултра-ортодоксални евреи -- или Харедим, с отличителните за тях официални дрехи в черно и бяло -- в арабски области, и обяви, че той ще създаде в севера първото изключително Хареди градче.

Новата колониална кампания, според Атиас, е планирана да поднови предишни неуспешни усилия на държавата да „юдаизира” или са създаде еврейско мнозинство в северната част на страната, където е силно арабска.

Анализатори казват, че съобщението е обезпокоителна индикация за това, че Харедим, които обичайно са неприятелски настроени към ционизма поради тяхното стриктно четене на библията, са бързо вербувани за юдаистичния проект в Израел и Окупираните Палестински Територии (ОПТ).

Атиас, от ултра-ортодоксалната партия Shas, използва модел вече успешно развит миналото десетилетие на Западния бряг, където Харедим, групата с най-висока раждаемост в Израел, е била насърчена да се обособи в отделни села, които са завзели набързо големи части от палестинските район.

Няколко кмета от северните градове в Израел са призовали Атиас да им помогне "да запазят" еврейството на техните общности по подобен начин, като засилят присъствието на Харедим за увеличаване числеността на евреите на север.

Атиас обяви новото си желание в четвъртък, когато говори на Израелската адвокатска конференция в Тел Авив по време на дискусия на плановете за поземлената реформа. Той каза на делегатите: "На всички сърцата ни може да кървят, но аз смятам, че е неблагоприятно [за евреи и араби] да живеят заедно."

Неговият приоритет, каза той, е да се предотврати "разстилането" на арабски граждани, които представляват един пета от населението на страната и са тясно ограничени в техните собствени претъпкани общности, в два северни района, Галилея и Уади Ара.

Споменавайки Галилея, където арабските граждани са малко мнозинство от населението той каза: "Ако тръгнем с положителна оценка на това, което имаме досега, то ще загубим Галилея. Популации, които не трябва да се смесват, се разпространяват там."

Атиас разкри също така, че кметовете на няколко северни града, където арабските граждани били започналите да се заселват в съседство с еврейски общности, са го питали как могат "да спасят" градовете си.

Единия, Shimon Lankry, кмет на Акра, където имаше между-комуналните сблъсъци миналата година, се срещна с министъра само миналата седмица."той каза: „Докарайте група от Харедим и ще запазим града”, каза Атиас.

"Той ми каза, че арабите живеят в еврейски сгради и евреите вече не живеят там."

Харедим имат висока раждаемост -- приблизително осем деца на жена -- това е два пъти над показателите за раждаемост при мюсюлманското население и е все по-често забелязван факт като полезно демографско оръжие за задържане еврейско мнозинство в Израел.

Коментарите на Атиас създадоха незабавно порицание от арабските законотворците в Израел. Мохамад Баракеш, ръководител на комунистическата партия каза в популярния израелски уеб-сайт Ynet: "Расизмът се разпространява из правителството и министър Атиас е закъснява да го представи."

Ключовата инициатива, предложена от Атиас, е разкриване на голям град Хареди с 20 000 къщи, въз основа на съществуваща малка общност на Хариш в Уади Ара, район близо до Западния Бряг.

Хариш е създаден в началото на 90-те години от жилищния министър по това време, Ариел Шарон, като част на огромно заселническо движение в Израел и ОПТ. Хариш и дузина селища, познати като "звездните точки" бяха построени на Зелената Линия -- границата до преди-1967 между Израел и Западния бряг -- като начин за намаляване на неговата политическа важност.

В същност повечето от общностите бяха разположени в плътно населени с араби области и не успяха да привлекат израелци.

Цезар Яхудкин от Bimkom, група плановици на Израелски градове, критикуват плана на правителството като казват, че целта на Хариш е да заеме голяма обвивка на земя в Уади Ара, за да предотврати "естественото разрастване" на арабските околности. "Хариш е привлекателна възможност за бързо развитие, защото инфраструктурата на голям град е вече на изградена," каза той.

Атиас каза пред Израелската адвокатска Асоциация, че Harish е съществен начин за спиране на "нелегално арабско разширяване" и че Харедим са „единствените, които могат да живеят там”.

Израелските медии разкриха две седмици по-рано подобни планове на Шимон Гапсо, кмет на Горен Назарет, еврейски град, основан преди 50 години в района на Галилея, за да ограничи растежа в съседния арабски град Назарет.

Той заяви, че следващата година ще бъдат изградени 3 000 дома за Харедим за увеличаване на еврейския контрол в града, възприет като стабилно място за преселване на араби от Назарет и околните села, отчаяно нуждаещи се от място за живеене.

Строгите ограничения при планиране на арабските общности означават, че има няколко места, където арабски граждани могат да строят законно и са изключени от стотици еврейските селски общности чрез комисиите за проверка, каза Яхудкин.

Гапсо, който се идентифицира с Yisrael Beiteinu Party на външния министър, Авигдор Либерман, е протестирал срещу "демографската заплаха", която представлява движението на араби, заселващи се в Горен Назарет.

Той каза наскоро пред израелските медии: "Като гражданин на Великия Израел, аз считам, че е по-важно заселване на Галилея, отколкото на Юдея и Самария [в Западния Бряг]... аз настоявам заселниците да дойдат тук."

Около 600 ултра-ортодоксални семейства вече са се записали за да живеят в новата част на Горен Назарет, която има подкрепата на Ели Яшаи, вътрешен министър и водач на Shas.

В свързана юдаистична кампания, Nefesh B "Nefesh, едната от основните организации, които водят еврейски имигранти в Израел, през декември представи програма за предлагане на финансов стимул на новите имигранти, които се заселват в северен Израел.

Jonathan Cook е писател и журналист, работи в Назарет, Израел. Последните му книги са Israel and the Clash of Civilisations: Iraq, Iran and the Plan to Remake the Middle East (Pluto Press) и Disappearing Palestine: Israel"s Experiments in Human Despair (Zed Books). Посетете уебсайта му www.jkcook.net.

Оригиналната версия на този материал се появи в The National, публикувана в Абу Даби.
Категория: Политика
Прочетен: 1163 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382102
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Юли, 2009  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031