Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382582 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 09.06.2009 г.
61 години история на несправедливостта и унижението ІІ

През целия месец май Израел празнува 61 години оит основаването на държавата. Но какво точно се празнува?
6 войни (1948 г., 1956 г., 1967 г., 1973 г., 1982 г., 2006 г.)? Двете Интифади (1988 г. и 2000 г.)?
4-те милиона бежанци ли?
Окупацията на 3 милиона души?
Построените стотици километри (415 км - по данни на United Nations Office for the Coordinator of Humanitarian affairs in Occupied Palestinian territory) от Стената на апартейда?

Celebrations of 61 years of Israel. What is there to celebrate ??
The 6 wars ??
The 4 million refugees ??
The 3 million occupied ??
The hundreds kilometres of an Apartheid - Wall ??

image

20 000-те хиляди политически затворници ли?
468 831 израелски заселници в територии, които според международното право са окупирани ли?
630-те унизителни контролни поста ли?

The 20.000 Political-prisoners ??
468.831 new settlers on an occupied land??
The 562 humiliation- check-points ??

image

Или пък открадната земя?

image

Категория: Политика
Прочетен: 1048 Коментари: 1 Гласове: 0
Войници твърдят, че им било разрешавано - дори нареждано, да стрелят по невъоръжени цивилни, често без разумна причина


Израелската армия е изправена пред огромно предизвикателство след свидетелства на нейни войници, изтекли и в медиите.

Те поставят под съмнение твърденията за "морално" водене на военните действия по време на офанзивата в Газа от началото на годината, пише "Индипендънт".

Войниците твърдят, че им е било разрешавано - и в много случаи нареждано, да стрелят по невъоръжени цивилни палестинци, често без разумна причина.
Разкритията - първите по рода си от редиците на военните засега, се различават драстично от официалната версия на Израелските въоръжени сили, че са положени огромни усилия да бъде предпазено цивилното население в Газа.
Те потвърждават и палестинските обвинения, че е била използвана безразборна и непропорционална военна сила в цивилни зони по време на конфликта.

В едно от свидетелствата, хвърлящи светлина върху правилата за водене на бой по време на операция "Оловен слитък", войник разказва как офицер наредил застрелването на възрастна жена, която се намирала на около 100 м от къща, реквизирана от военните.

Друг описва как майка и дъщеря са били убити от снайперист, след като неволно объркали команда да завият надясно вместо наляво. По думите му атмосферата сред израелските военни редици е отговаряла на твърдението, че палестинският живот е "далеч, далеч по-маловажен от този на нашите войници".

"В началото заповедта беше да нахлуем в къщата с бронирана машина, да разбием вратата и да започнем да стреляме наред срещу когото ни падне. Питах се как това може да бъде оправдано по разумен начин.

По-вишестоящи ни обясниха, че е разрешено, тъй като всеки останал в Газа е потенциално виновен, понеже не е избягал, че всички до един са терористи", спомня си командир на взвод.

Свидетелствата, които описват още неправомерно разрушаване на частна собственост, бяха дадени на следоперационна дискусия от завършили довоенния курс на името на Ицхак Рабин в колежа "Ораним", Северен Израел.

Заради преписката от дискусията - подробности от която бяха публикувани във в. "Хаарец", главният армейски прокурор бригаден генерал Авихай Манделблит обяви, че ще започне официално разследване на твърденията.

"Хаарец" коментира, че след подобни показания ще е много трудно за Израел да отхвърли палестинската пропаганда.

Израелският военен министър Ехуд Барак заяви: "Казвам ви, че най-моралната армия в света - от главнокомандващия до последния войник, изпълнява заповеди на израелското правителство. Не се съмнявам, че всеки инцидент ще бъде щателно разследван."

Израелски правозащитни организации обаче призовават за независимо разследване и обръщат внимание на факта, че военната полиция се е активирала едва след изтичането на нелицеприятните свидетелства в медиите - три седмици, след като са били представени пред началника на генералния щаб на армията.
Антония Апостолова
Източник: "Индипендънт
Категория: Политика
Прочетен: 1213 Коментари: 2 Гласове: 1

Oгромното мнозинство от палестинската младеж са депресирани, но не вярват, че насилието помага за разрешаването на близкоизточния конфликт, се казва в доклад на ООН, разпространен днес, предаде АФП. "Над 80 % от младите палестинци са депресирани а 47 % се самоопределят повече като мюсюлмани отколкото като палестинци", се казва в доклад на Програмата на ООН за развитие (UNDP). Депресията е по-ясно откроена в Ивицита Газа, където 55 % заяввяват, че са "изключително депресирани", се казва в документа. 69 % от участвалите в проучването "смятат, че употребата на насилие като средство за разрешаване на конфликта не е от полза, докато едва 8 % са на мнение, че то е важно средство. На въпрос да определят своята идентичност, 47 % се самоопределят като мюсюлмани, 28 % като палестинци, 14 % като човешки същества и 10 % - като араби. "Младите хора са изключително уязвими в конфликтна ситуация. Те са по-вероятни жертви на наранявания, арести или да бъдат въвлечени в опасни ситуации", посочва Йенс Тойберг-Франдзен, специален представител на Програмата за подпомагане на палестинския народ на UNDP. Докладът се основава на интервюта с 1200 палестинци на възраст от 17 до 24 години на Западния бряг и в в Ивицата Газа. /БГНЕС /


Категория: Политика
Прочетен: 731 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.06.2009 15:23
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382582
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930