Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 380830 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 20.06.2009 г.
Посланието на Джоли за деня на бежанците 20.06.2009 10:43 Според актрисата в момента най-сериозно е положението в Пакистан. Тя и Брад Пит дариха пари за жителите на страната, напуснали домовете си там заради битките с талибаните размер на шрифта: image В началото на тази година Джоли, придружавана от Пит, бе на гости в бежански лагер в Тайланд. "Моля ви, не извръщайте глави. Бежанците са най-уязвимите хора на Земята. Всеки ден се борят, за да оцелеят. Те заслужават нашето уважение. Моля ви, не ги забравяйте и си спомнете за тях на техния ден."

Това призовава кинозвездата Анджелина Джоли в ново видеопослание, записано за Върховния комисариат по бежанците на ООН (UNHCR) по повод 20 юни, Световния ден на бежанците.

Видеоклипът включва и кадри от нейни посещения в бежански лагери в Чад и Ирак през 2007 г.

В навечерието на 20 юни Джоли присъства и на официална проява във Вашингтон, където сподели:

"Като американски гражданин, познавам силата, която различието е дало на моята страна, изградена с усилията на търсещите убежище и на емигрантите, които днес някои отхвърлят. Вярвам, че трябва да убедим света -  
бежанците не бива да се възприемат само като тежест

Те са оцелели. И те могат да използват своите качества, за да бъдат полезни на своето общество и на държавите, които ги приютяват. Бежанците, с които съм се запознала, промениха коренно живота ми."

Това не е първият й призив за каузата. Актрисата, която неотдавна бе обявена от сп. "Форбс" за най-влиятелната знаменитост в света, е посланик на добра воля на ООН за бежанците от 2001 г. насам.

Тогава тя посети Камбоджа, за да се снима в екранизация по компютърната игра "Лара Крофт" и осинови първото си дете - невръстния Мадокс.

Междувременно тя и партньорът й Брад Пит дариха на комисариата по бежанците

1 млн. долара в подкрепа на пакистанците,

напуснали родните си места заради сраженията между правителствените сили и талибаните.


Преди дни холивудската звездна двойка даде други 1 млн. долара на болницата Сейнт Джон в родния град на Пит - Спрингфийлд, щата Мисури. Сумата е предназначена за изграждането на ново педиатрично отделение.

По повод 20 юни Анджи гостува и в предаването на Андерсън Купър по Си Ен Ен (AC360), където си припомни сърцераздирателни срещи с деца, потърсили спасение в бежански лагери, след като семействата им са били избити.

Embedded video from <a href="http://www.cnn.com/video">CNN Video</a>

Най-големият бежански лагер в света е Дадааб в Северна Кения. Световната програма по прехраната на ООН WFP се грижи там за 279 хил. души (вж. видео).

Основан е през 1991 г. с капацитет едва 90 хил, а 98% от обитателите му са дошли от Сомалия след гражданската война. По-късно към тях се присъединили бежанци от Етиопия и Судан.   Източник: ООН,БГНЕС и БТА

Снимки: ЕПА/БГНЕС (UNHCR),
Категория: Политика
Прочетен: 894 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 380830
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Юни, 2009  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930