Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 380792 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 14.06.2010 г.
 

Неот­дав­на мла­да­та па­ци­фис­тка Рей­чъл Ко­ри за­гу­би жи­во­та си са­мо на 23 го­ди­ни. Тя е учи­ла в уни­вер­си­те­та “Олим­пия” (Ва­шин­гтон), къ­де­то се при­съе­ди­ни­ла към доб­ро­вол­чес­ка­та ор­га­ни­за­ция за мир и спра­вед­ли­вост.

 

По слу­чай го­диш­ни­на от 11 сеп­тем­ври тя и ней­на­та ор­га­ни­за­ция правят възпоменание за жер­тви­те на на­силс­тве­ния акт, но и мно­жес­тво­то за­гу­би­ли жи­во­та си в Аф­га­нис­тан.

 

Та­зи го­ди­на Рей­чъл ре­ша­ва да пре­ми­не от тео­рия към дей­ствие и оти­ва в Из­раел, къ­де­то заед­но с Меж­ду­на­род­но­то дви­же­ние за со­ли­дар­ност се включ­ва в ак­ция на па­лес­тин­ска­та гра­ни­ца. Ак­ция­та е пос­ве­те­на на опи­та да се спре из­раел­ският бул­до­зер, пра­тен да раз­ру­ши къ­щи­те на ка­ми­кад­зе­та­та и тех­ни­те се­мей­ства, на­ми­ра­щи се на па­лес­тин­ска те­ри­то­рия.

 

В еле­ктрон­ни пис­ма до прия­те­ли­те си Рей­чъл пи­ше, че къ­щи­те са раз­ру­ша­ва­ни, до­ри и ко­га­то не са на­пъл­но обе­злю­де­ни. Не се по­каз­ва за­чи­та­не към ни­ко­го и към ни­що.

 

На 15 март в ак­ция бли­зо до гра­ни­ца­та при Га­за, Рей­чъл оти­ва с прия­те­ли­те си да се про­ти­во­пос­та­ви на раз­ру­ше­ния­та.

 

“Тя зас­та­на в седящ про­тест сре­щу нас­тъп­ле­ние­то на бул­до­зе­ра, шо­фьо­рът я видя, но не спря и ми­на пра­во през нея”, сви­де­телс­тва Джоу­зеф Смит, аме­ри­кан­ски па­ци­фист.

 

Друг неин спод­виж­ник раз­каз­ва как бул­до­зе­рът я за­си­пал с пръст и про­дъл­жил да я стъп­ква.

 

Ос­та­на­ли­те про­тес­ти­ра­щи се опи­та­ли да спрат бул­до­зе­ра и да й ока­жа­т пър­ва по­мощ, но не мог­ли да нап­равят ни­що.

 

Рей­чъл Ко­ри за­губ­ва жи­во­та си са­мо на 23 го­ди­ни, за­щи­та­вай­ки с тяло и дух, пра­во­то на ци­вил­ни­те па­лес­тин­ци да има­т до­мо­ве и да жи­веят в мир.

 

Из­раел­ски­те влас­ти да­ват раз­лич­ни вер­сии за слу­чи­ло­то се, но всич­ки те са оп­ро­вер­га­ни от сним­ки­те и сви­де­телс­тва­та.

 

Мла­да­та же­на е би­ла уби­та по вар­вар­ски на­чин, до­ка­то е уча­ства­ла в ми­рен про­тест.

 

Рей­чъл и прия­те­ли­те й опо­вест­ява­т: “Все­ки ден в иви­ца­та Га­за са раз­ру­ша­ва­ни мно­жес­тво къ­щи, а бом­би­те за­мър-сяват пи­тей­на­та во­да в бе­жан­ския ла­гер в Ра­фа. Хо­ра­та там няма как да се спасят, без да се из­ло­жат на об­стре­ла на из­раел­ска­та ар­мия.”

 

В Оли­мпи­я (Ва­шин­гтон) и в САЩ е има­ло мно­жес­тво ини­циа­ти­ви за въз­по­ми­на­ние­то на Рей­чъл.

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1806 Коментари: 3 Гласове: 1
 

Тан­ков огъ­н уби­ва пет де­ца в Га­за; док­лад­ва се за аре­ст на пет­най­сет­го­ди­шен, кой­то но­сел ек­спло­зи­ви

 

Спо­ред Хю­ман Райтс Уоч, из­раел­ски­те си­ли за си­гур­нос­т и па­лес­тин­ски­те въо­ръ­же­ни гру­пи­ров­ки про­дъл­жа­ват да зас­тра­ша­ват де­ца­та и не­за­бав­но трябва да прек­ратят рис­ку­ва­щи­те жи­во­та им прак­ти­ки.

 

На 28.08 танк на из­раел­ски­те си­ли за си­гур­ност е из­стрелял снаряд, до­вел до смър­тта на де­сет­го­диш­ния Му­ха­мад Абу Га­за­ла, не­го­вия два­най­сет­го­ди­шен бра­тов­чед Яхи­я Абу Га­за­ла и де­сет­го­диш­на­та им род­ни­на Са­ра Абу Га­за­ла, пред град Бейт Ха­нун, в се­вер­на­та част на Га­за. От­на­ча­ло ИСС са твър­де­ли, че де­ца­та “пос­тав­яли ми­нох­вър­гач­ки” из по­ле­та­та бли­зо до до­ма им. По-къс­но ИСС ка­за­ха, че де­ца­та всъщ­ност иг­рае­ли в бли­зост до пос­тавящи­те взрив­ни­те ус­трой­ства.

 

Ед­на сед­ми­ца по-ра­но, на 21.08, танк на ИСС стрелял по “по­доз­ри­тел­ни обе­кти­” бли­зо до пос­тавящи­те ми­ни­те в об­лас­тта Бейт Ха­нун. То­га­ва би­ли уби­ти две дру­ги де­ца, на 9 и 12, и се­риоз­но би­ли ра­не­ни дру­ги. След то­зи ин­ци­дент ИСС твър­ди, че обе­кти­те под при­цел са “пос­тав­яли ми­ни.”

 

“По­став­ящи­те ми­ни пред­ставл­яват за­кон­на воен­на цел и па­лес­тин­ски­те въо­ръ­же­ни гру­пи­ров­ки зас­тра­ша­ват ци­вил­ни­те, ко­га­то пра­щат свои­те хо­ра по мес­та в бли­зост до на­се­ле­ни ра­йо­ни”, ка­за Джо Сторк, из­пъл­ни­те­лен ди­рек­тор на Хю­ман Райтс Уоч за Близ­кия из­ток. “Но при на­па­де­ния, из­раел­ски­те си­ли трябва да взе­мат всич­ки въз­мож­ни пред­паз­ни мер­ки, за да из­бег­нат по­губ­ва­не­то на жи­во­та на ци­вил­ни, осо­бе­но на де­ца.”

 

В друг слу­чай, ИСС док­лад­ва, че в нощ­та на 28 сре­щу 29 ав­густ са аре­сту­ва­ли ед­но пет­най­сет­го­диш­но мом­че от Га­за, кое­то се приб­ли­жи­ло до тях, на­то­ва­ре­но с ек­спло­зи­ви. Из­явле­ние­то на из­раел­ски­те си­ли по си­гур­нос­тта не включ­ва име­то на мом­че­то или някак­ва дру­га ин­фор­ма­ция, а опи­ти­те на ХРУ да се свър­жат с пред­ста­ви­те­ли на ИСС не бяха уве­нча­ни с ус­пех. Хю­ман Райтс Уоч е заг­ри­же­на, че из­раел­ски­те воен­ни ре­гу­ла­ции поз­вол­яват за­дър­жа­не­то на па­лес­тин­ски де­ца до 90 дни, без дос­тъп до пра­вен съ­вет или се­мей­ни по­се­ще­ния. Ор­га­ни­за­ция­та при­зо­ва­ва Из­раел да поз­во­ли та­къв не­за­ба­вен дос­тъп.

 

В док­лад, пуб­ли­ку­ван през юли 2007г., ХРУ раз­след­ва пос­ледс­твия­та за ци­вил­ни­те от па­лес­тин­ския снар­яден огъ­н, на­со­чен към Из­раел и ар­ти­ле­рия­та на ИСС в се­вер­на Га­за. Зак­лю­че­ние­то е, че и две­те стра­ни са се от­нес­ли пре­неб­ре­жи­тел­но към чо­веш­кия жи­вот и та­ка са на­ру­ши­ли меж­ду­на­род­но­то ху­ма­ни­тар­но пра­во. Па­лес­тин­ски­те въо­ръ­же­ни гру­пи­ров­ки са на­соч­ва­ли ра­ке­ти­те си сре­щу из­раел­ски­те гра­до­ве, а из­раел­ският ар­ти­ле­рий­ски огъ­н бли­зо до на­се­ле­ни ра­йо­ни е при­чи­нил зна­чи­те­лен брой ци­вил­ни жер­тви. Ре­зул­та­тът е не­си­гур­на воен­на пе­чал­ба, как­то и по­не еди­н се­рио­зен ин­ци­дент, при­чи­нен от без­раз­бор­на стрел­ба.

 

В друг док­лад, пос­ве­тен на па­лес­тин­ски­те са­моу­бий­стве­ни бом­би, и пуб­ли­ку­ван през ноем­ври 2002 г., ХРУ при­зо­ва­ва па­лес­тин­ски­те въо­ръ­же­ни гру­пи­ров­ки да преус­та­новят всич­ки­те си на­па­де­ния сре­щу ци­вил­ни и да спрат във­ли­ча­не­то на ли­ца под 18 го­ди­ни в как­ви­то и да би­ло воен­ни дей­нос­ти, вклю­чи­тел­но в опе­ра­ции на­со­че­ни сре­щу ва­лид­ни воен­ни це­ли.

 

www.hrw.org

Категория: Лични дневници
Прочетен: 1263 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 380792
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Юни, 2010  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930