Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382189 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 17.03.2010 г.

Update: към 11:00 израелският вестник „Аарец“ съобщи, че блокадата на Източен Йерусалим е вдигната.

image
Преди това: В понеделник израелската полиция обяви, че запазва състоянието на бойна готовност в Източен Ерусалим и за четвърти пореден ден продължи забраната за достъп на палестинци мъже под 50-годишна възраст в района на джамията „Ал-Акса”. Полицията разположи заграждения и барикади на подстъпите към Стария град и там се разположиха специални части в черно облекло, снабдени със звукови и газови гранати. Поради тези мерки откриването на Синагогата на разрухата снощи бе съпроводено от необичайно спокойствие в района на джамията „Ал-Акса” и Източен Ерусалим. В района се допускаха само жители на Стария град, а на собствениците на магазини там бе наредено да представят документи за собственост или платени данъци.

Националното и ислямското движение бяха отправили призиви за събиране на хората при джамията „Ал-Акса”, но директорът на Ерусалимските вакъфи д-р Аззам Ал-Хатиб каза: „Над джамията е наложена блокада, над града е наложена блокада, даже пред автобусите с богомолци от вътрешността на израелските територии полицията постави препятствия и не им бе позволен достъп.” Старият град и главният пазар изглеждаха обезлюдени, а в противовес навсякъде из обновения еврейски квартал имаше движение.

Завеждащият въпросите на Ерусалим в ръководството на Движението „Фатах” Хатем Абдул Кадир заяви: „Синагогата на разрухата не е просто обикновена синагога, а опорен пункт и встъпление към т.нар. изграждане на Соломоновия храм върху развалините на Храмовия хълм. Тази синагога ще бъде преден пост на репресиите, религиозния фанатизъм и екстремизма.”

Десетки палестинци бяха ранени по време на сблъсквания с израелската армия в град Рамалла на Западния бряг. Видният палестински политик и бивш министър-председател Ахмад Корейа обърна внимание, че мерките, предприети от Израел, заплашват да предизвикат избухване на ново въстание интифада. Пред журналисти Корейа каза: „Народната интифада не става с вземане на решение, тя е натрупване на мъката и неправдата, от която страда народът, и ако нещата продължат по този начин, независимо дали ние ще вземем решение или не, интифадата е близо; щом Израел продължава с тази практика, тя е близо.”

в. „Ал-Кудс Ал-Арабий”, 16 март 2010
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1208 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382189
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Март, 2010  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031