Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Света на Палестина - новини, култура, събития. Света - новини, култура, музика, събития...Мои размисли - просто няма как човек да дистанцира себе си или собственото си мнение - да се чудя ли на какво се дължи..? Както и да е. Блога си е мой и мога все пак да водя някакви записки. Така де. Ще предпочитам да превеждам материали (в зависимост от времето, с което разполагам) за Палестина и мюсюлманите, защото нишата е голяма и се запълва с лъжлива информация. Не че обичам много държавата България, не я обичам. Но пък обичам родната България и по принцип ме е еня за мнението на хората в нея. Така че ми се ще да има и истината из пространството - а вече кой ще я докосне, как ще я приеме, разбере, какво ще си мисли след това...Не знам. В Корана се казва, че наше задължение е да казваме истината, а резултата не е наша работа...Така си е.
Автор: irshad Категория: Лични дневници
Прочетен: 382677 Постинги: 125 Коментари: 63
Постинги в блога от 21.11.2009 г.
Израел възпрепятства достъпа на Палестина до чиста вода, докато осигурява почти неограничена доставка до израелските заселници в окупирания Западен бряг, съобщава организацията за защита на човешките права Амнести интернешънъл.

„Басейни, добре водоснабдени ферми в израелските селища, стоят в контраст до палестинските селища, чиито жители се борят да задоволят основните си нужди от вода” , пише в доклада, публикуван във вторник (бел. пр. 27.10.2009).

Амнести допълва, че между 180 000 и 200 000 палестинци в селищата в Западен бряг нямат достъп до течаща вода, докато на други места крановете са пресъхнали. „Израел позволява на палестинците само достъп до част от общите водни запаси, които предимно се намират в окупирания Западен бряг”, казва Donatella Rovera – изследовател от Амнести.

Дневната консумация на вода на глава от населението в Израел е 4 пъти по-голяма в сравнение с 70-те литра на човек в Западен бряг и Ивицата Газа, съгласно доклада, озаглавен: „Мътната вода – палестинците са лишени от справедлив достъп до вода”

Недостигът

Израел, която се сблъсква с безпрецеденен недостиг на вода, контролира много от доставките до Западния Бряг, изпомпани от общия водоносен пласт.Организацията докладва, че Израел използва повече от 80 % от вода, доставена от водоносния пласт и докато Израел има други водни източници, въпросният запас е единственият източник на вода за Западния Бряг.

Преди блокадата на Израел през 2006 в Ивицата Газа бяха в ход няколко ремонтни работи за подобряване на канализацията. Но проектите увисват по време на обсадата, тъй като Израел възпрепятства постъпването на ремонтните материали.

В допълнение към съществуващото тежко положение, войната на Израел в Газа в началото на тази година разруши сериозно канализационни мрежи, помпени станции, водни резерви и язовири.
В доклада на Амнести се съобщава, че крайбрежният воден запас на Газа, нейният единствен източник на прясна вода, е замърсен от проникването на морска вода, канализационна вода и други…

Положението със водата в Газа достигна „критичната точка” – 90 – 95 % от водата е замърсена и негодна за консумация, предава Rovera.

Израелски власти нарекоха доклада „най-малкото предубеден и некоректен ” и допълват, че съществуващият недостиг не е толкова голям, колкото го представят от Амнести.
Органите заявяват, че Израел е изпълнил своите задължения по силата на мирното споразумение от Осло и че палестинските власти не отговарят на собтвените си нужди за рециклиране на водата и не я разпределят ефективно.



Източник: AL JAZEERA ENGLIS
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1222 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: irshad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 382677
Постинги: 125
Коментари: 63
Гласове: 300
Архив
Календар
«  Ноември, 2009  >>
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30